Hockey-VM

Ingen har väl undgått att det i dagarna pågår ett hockey-VM. Varje kväll i ett par veckor har det varit timslånga sändningar med försnack, mellansnack och eftersnack till precis alla matcher i ett hockey-VM som ingen spelare vill vara med i.

Där sitter SVT:s programledare, en studioexpert, två gästexperter och ett par experter som tar pulsen vid rinken. Outtröttliga vevar de på, inget missas. Jag specialgranskade Mikael Rehnberg, som normalt är klockren i rollen som expert, och tyckte mig se luften gå ur honom i någon periodpaus. För hur intresserad kan han rimligtvis vara av att ens ödsla några tankar och funderingar kring Ungern-Kazakstan (tror jag det var). Axlarna sjönk ihop, och det var plågsamt att se hur han fick tvinga sig att säga något klokt medan han längtade långt långt bort. Men det är ett jobb som ska göras. Mot betalning. Då får man bita ihop.

Som med all sport avgörs matcher ofta av rena tillfälligheter, kalla det för flyt eller tur, mer än så är det faktiskt inte. Men det är förstås något som experterna aldrig kommer att uttala. Det finns alltid en smart förklaring eller klok analys till varför en match slutar 3-2 istället för 2-3. Det gäller att få tittarna att tro på vad som sägs, experterna pratar i termer för att få behålla sina jobb till nästa års hockey-VM. I maj månad och värmebölja.

Tankar kring hockey-VM 2023:

  • Jag saknar Jofas hjälmar och vita munskydd på spelarna.
  • Tre Kronors fula kycklinggula tröjor bör bytas mot en vuxnare mattare gul färg.
  • Fenomenet hockeyspelare med bakvända kepsar i intervjuer har antagligen något med manlighet att göra.
  • Slagsmål i rinken har alltid fascinerat mig. Ett intresse som föddes 1976 med fighten Lou Nanne – Stig Salming.
  • Jag blev oerhört förtjust i förbundskaptenen Sam Hallams friska hår. En sådan volym och lyster!